Yunus Emre Enstitüsü'ndeki Yolsuzluk Skandalları 65 Ülkeye Sıçradı
Yunus Emre Enstitüsü'ndeki Yolsuzluk Skandalları 65 Ülkeye Sıçradı
Yunus Emre Enstitüsü’ndeki yolsuzluk, sahte fatura ve kara para taşıma skandalları, 65 ülkeye yayıldı. Aile Bakanı Mahinur Göktaş’ın eşi Rahmi Göktaş ve MHP’li Semih Yalçın’ın oğlu Abdullah Yalçın’ın istifasıyla patlak veren bu olaylar, 17 milyon dolarlık yolsuzluk iddialarıyla gündeme geldi. Eski başkan Şeref Ateş’in Almanya’ya firar etmesi ve 8 yöneticinin tutuklanması, Enstitü’nün durumunu daha da kötüleştirdi.
Yolsuzluk İddiaları ve Tutuklamalar
Yunus Emre Enstitüsü’nün tam bir arpalığa dönüştüğü anlaşıldı. Yöneticilerin, “Etkinliğe gidiyoruz“ diyerek uluslararası seyahatler gerçekleştirdiği belirlendi. Pekin, Paris, Roma, Brezilya, Berlin, Madrid, Kahire, Köln ve Viyana gibi şehirlere yapılan bu seyahatler, günlük Euro bazında harcırah ödenerek desteklendi.
Almanya’ya çanta içinde 270 bin Euro sokmaya çalışan bazı yöneticilerin yakalandığı öğrenildi. Alman yetkililer, bu durumu “kara para“ statüsüne alarak soruşturma başlattı. Ancak bu soruşturmanın sonuçları henüz açıklanmadı. Yolsuzluk iddiaları, Enstitü’nün uluslararası itibarını zedeledi.
Çifte Maaş Uygulamaları
Yunus Emre Enstitüsü, 66 ülkede 92 ofisi ile faaliyet gösteriyor. Türkiye’den bakan yardımcılığı, hocalık veya bakan özel kalemi olarak atanan kişiler, çifte maaş alarak bu durumu suiistimal etti. Bu kişilere 3500 Euro ek maaş ve kira yardımı ödendiği belirlendi.
Kültür Bakanlığı ile Başkan Yardımcıları Serdar Çam ve Batuhan Mumcu’nun etkili olduğu bürokrat görevlendirmeleri, yolsuzluk iddialarını artırdı. Yeni atamalarla birlikte, Enstitü’nün yönetim yapısında ciddi değişiklikler yaşandı.
FETÖ İlişkileri ve Yeni Skandallar
Yunus Emre Enstitüsü’nün yurtdışındaki kilit noktalarında, 17-25 Aralık operasyonu öncesinde FETÖ’cülerin hakim olduğu belirlendi. İlk başkan Prof. Ali Fuat B.’ye FETÖ ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle soruşturma açıldı. Polonya’daki müdür İsmet B. tutuklandı.
Yurt dışındaki personel alımlarında adrese teslim uygulamalarla FETÖ’cülerin seçildiği ortaya çıktı. Yunus Emre Vakfı Enstitüleri, yurt dışında ve Türkiye’de FETÖ’cü yöneticilerden temizlendi. Ancak yeni gelen yöneticilerin de yolsuzluk skandalıyla gündeme gelmesi, Enstitü’nün itibarını daha da zedeledi.